Puro silindir şeklinde solgunlmış tütün yapraklarından oluşan bir üründür. Ortasında, ortamında tütün pareçıkları bulunan bir tutucu yaprak ve bunun çevresinde spiral şeklinde solgunlmış solguncı yaprak bulunur. Puronun en pahalı kısmını oluşturan bu solguncı yaprak mevsuk, esnek ve tatlı bir mimarida olmalı, berceste bir aromaya ve intizamlı yanmayı sağlayacak cepheıcı özelliğe sahip olmalıdır. Elan çok Küba, Dominik Cumhuriyeti üzere ülkelerin bulunmuş olduğu diyar kuşağında yetieğlenceli, fermente edilmiş tütünlerin elde veya makinede solgunlmasıyla meydana getirilen bir mamüldür. Puro sözcüğü Türkçe’ye İspanyolcadan güzeştetir. Bu dile de Latince “pümoskof” (saf duru katkısız) sözcüğünden girmiştir. Burada “saf tütünden mimarilmış” anlamında kullanılmıştır. Puro sözcüğüne ilk sefer TDK sözlüğünün 1955 seneındaki yumruksında rastlanmıştır.
Puro, son dönemlerde az çok yüce oranda Kul, Brezilya, Dominik Cumhuriyeti, Endonezya, Honduras, Kamerun, Küba, Meksika ve Nikaragua üzere ülkelerde üretilmektedir.
Küba’da üretilen purolar, dünya çapında en dobra purolar olarak nitelendirilseler de birokkalı kompetan Honduras ve Nikaragua purolarının Küba purolarına rakip evetğundan bahsetmektedir.
Puro içer en uyanıklık etmesi gerekilen şey tamam bir nemde purolarınızı tüketmektir. şayet tamam bir nemde değil ise purolarınız ne derece nitelikli yada pahalı olmasına bakılmaksızın purodan alacağınız sefa yada tat maatteessüf kesinkes hüsran olacaktır. Puro kutuları, puro kılıfları, puro yolculuk humidorları, puro tulum vb. cümle saklama ve taşıma enstrümanları gerçekte puronun nemini saklamak ve içime apiko varsaymak içindir. Bağımlı bu puro saklama ve taşıma kaplarına giren bu purolar her dakika ülkü rutubet değerlerinde saklanmaktadır. Peki ülkü puro rutubet değerleri nelerdir azıcık da onlardan bahsedelim.
%65 ile %75 rutubet değerleri beyninde içilen bir puro ülkü rutubet değerlerinde içiliyor onaylama edilebilir. Kimine bakarak %65 az yada %75 çok muş üzere görülsede gerçekte bu rutubet değerleri de kimisine bakarak gayet normal ve içilebilir en dört dörtlük değerlerdir. Burada rutubet in doğruluğunu belirleyen kıstas kişinin damak tadı ve ne rutubet değerlerinde purodan sefa almış olduğudır. Kimisi %65 nemde puro içmeyi çok severken ayrıksı bir şahsiyet bu rutubet değerinin puroya günah edilen bir kıymet olduğunu ve katiyen içilmemesi icap ettiğini söyleyebilir. Aslına bakarsanız ikisi de haklıdır. Bu dü görüş de doğrudur çünkü doğruyu belirleyen şey bizim damak zevkimizdir. Ilgi edilmesi gereken şey %65 astı yada %75 üstü bir değere purolarınızı taşımamanız ve bununla alay malay bu %10 luk rutubet ayırtı beyninde gidip gelmeden kamu aynı rutubet değerlerinde puronuzu sabit tutmanızdır. %5 ve üstü bir rutubet değmaslahatimi purolarına muhatara verebilir. Böyle bir trampa yapacaksanız bunu kabil evetğunca yavaş bir sürede ve kontrollü bir şekilde gerçekleştirmeniz gerekmektedir.
Peki rutubet değerlerinden bahsettiğimize bakarak bu rutubet değerleri neyi değmaslahattirmektedir sanarak sormuş olacaktır olursanız kısaca ifade etmek gerekir ise puro da rutubet kıymeti arttıkça purodan kırmızıınan aroma artar, kötü azalır ve içimi zorlaşır, rutubet kıymeti azaldıkça kötü artar, içimi kolaylaşır ve kırmızıınan aroma azalır. Bu bir dengedir ve siz bu dengenin neresinde dikilmek istiyorsanız buna dakika ve sınama ile karar vereceksiniz. Size sima en dobra kıymet bu ve bu değerde içmelisin dememeli çünkü puronun rutubet değerini siz belirleyeceksiniz.
Nemlendirme çeşitlerine müstakbel olursak klasik nemlendiriciler uzun zamandır kullanılmaktadır. Hordaki resimde görünen nemlendirici içerisinde bir köpük vardır ve suyu içine çekerek katıksız buharlaşma ile humidor içine rutubet vererek purolarınızın nemlenmesine imkân sağlar. İÇerisindeki köpük üzere siyah özdek averaj 6 kamer içerisinde maslahatlevini kaybeder ve yeni bir nemlendirici almanız gerekir. Averaj %70 rutubet tevdi üzerine müesses bu model sıcaklıktan bağımsız olmadığı için sınırlı bir dakika içerisinde sıcaklarda rutubet arkaışı yada soğuklarda humidor ortamında rutubet azalımına sebebiyet verebilir. O yüzden bu tempo bir nemlendirici kullanıyorsanız kabil evetğunca zait suhunet değmaslahatimi olmayan ortamlar seçmeye çkırmızıışınız. İkinci nemlendirme sistemi olarak plastik bir kutu içerisinde konumlanmış jel sistemlerini kullanabilirsiniz. Jel puro nemlendiriciler klasik sistemler üzere %70 rutubet kıymeti getirmek için tasarım edilmiştir ürünlerdir. Sıcaklıktan klasik sisteme bakarak elan ez etkilendirler ve elan kontrollü bir salınım yaparlar ama genede bu kıymet iyileşmesi averaj %2 gibidir. klasik nemlendirici kablarında ama içerisinde jel yada silikon toplar bulunan nemlendiriciler de puro nemlendirme jelleri üzere çkırmızıışırlar ve kontrollü bir şekilde rutubet vererek dünyaı %70 neme getirmeyi amaçlarlar. şayet derdiniz yüce rutubet olur ise bunun sebebi genel anlamda sıcaktır ve o dakika ayrıksı nemlendirme seçenekleri denenemelidir.
Üçüncü alternatif Elektronik nemlendiricilerdir. Bu nemlendiricilerin altındaki akarsu haznesindeki üstteki bir fan muavenetı ile humidor içine dağıtılır ve rutubet in sürekli ayarlanan rutubet seviyesinde kalması sağlanır. Örneğin rutubet değerini %70 olmasını istiyorsanız nemlendiriciye bu kıymeti giriyorsunuz ve ortamda ki rutubet kıymeti bu seviyenin altına düştüğünde fan çkırmızıışmakta ve maksut rutubet kıymeti gelmesi iile alay malay tekrar durmaktadır. Bu ürünler genel anlamda kabin humidorlarda kullanılmakta ve sakıt nemi yükseltmek için en dobra alternatif olarak huzurmıza çıkmaktadır.
En on çıhun son alternatif ise şu anda Boveda nemlendiricilerdir. Boveda nemlendiriciler ilk çıktığı andan itibaren bir ihtilal yaratmış ve hem rutubet ittihaz hem rutubet tevdi özelliği yardımıyla hızlı bir şekilde kullanılmaya mebdelamıştır. şeb gündüz yada zaman geçişleri sırasında oluşan rutubet dengesizliklerini en aza indirmiş ve puroların en dirimlik bir şekilde saklanmasına imkân elde etmiştır. Boveda nemlendiriciler sadece puro değil, gitar, gıda, tütün vb. bir çok alanda şu anda kullanılmaktadır. Bizi ait kısımları ise 69,72,75 ve 84 dür. Boveda 84 sadece humidor hazırlama diğerleri ise puro nemlendirme için kullanılmaktadır. hassaten Boveda 62 ise tütün nemlendirici olarak kullanılmaktadır. Boveda nemlendiricilerin en önemli özelliği hem ceninisakıt hemde yüce rutubet değerlerinde çift taraflı çkırmızıışarak sabit bir rutubet kıymeti sağlamasıdır.
Bu tarz şeylerinda haricinde humidor içi fan sistemleri bulunmaktadır. Bunlar da humidor içerisindeki nemin stabil bir şekilde humidora dağılmasını ve cümle puroların aynı nemde ve elan sağlıklı olmasını sağlamaktadır.